Stressmestring For Ungdom: Et Glass Med Vann Og Tre Strategier
Forskning viser at tre av ti tenåringsjenter stresser seg syke. Mange tenåringsgutter holder seg våkne ekstra lenge slik at de er stuptrøtte når de legger seg for å slippe tankekjøret som kommer når de legger hodet på puta. Flere av ungdommene som kommer til coaching oppgir stress og prestasjonspress som de største utfordringene de har.
Glasset med vann
En foreleser ved Harvard gikk rundt på scenen mens hun fortalte publikum i salen om stressmestring.
Da hun løftet et glass med vann forventet alle det vanlige “er glasset halvtomt eller halvfullt”-spørsmålet. I stedet, og med et lite smil om munnen, spurte foreleseren: “Hvor tungt er dette glasset med vann?”
Publikum i salen gjettet på alt fra 150 til 600 gram.
Foreleseren svarte: “Nøyaktig hvor mye det veier har ingenting å si. Det kommer helt an på hvor lenge jeg holder det. Hvis jeg holder det i ett minutt, er det ikke noe problem. Hvis jeg holder det i en time, vil jeg få vondt i armen. Hvis jeg holder glasset en hel dag, vil armen bli følelsesløs og lammet. Vekten på glasset endres ikke jo lengre jeg holder det, men jo lengre jeg holder det, jo tyngre vil det føles.”
Hun fortsatte: “Stresset og bekymringene våre er som glasset. Tenk på tingene en liten stund, og de vil ikke bety noe. Tenk på dem litt lengre, og de vil begynne å gjøre vondt. Tenker du på dem gjennom hele dagen, vil du føle deg lammet – helt ute av stand til å gjøre noe som helst.”
3 strategier for stressmestring
1. Lær deg kunsten å la tanketoget passere
Føler du at du har lett for å overanalysere hendelser, ting som blir sagt og hva som kommer til å skje?
Da er du ikke alene. Vi har alle en lei tendens til å opptre som en salig blanding av en tankeleser, spåkone og dommedagsprofet.
Tankelesing: «Han synes helt sikkert at det jeg sa var det dummeste han noen gang har hørt. Åååh, hvorfor sa jeg det?!»
Spå i fremtiden: «Nå kommer han sikkert til å gi meg en dårlig karakter.»
Katastrofetenking: «Jeg kommer ikke til å klare å komme inn på det universitetet jeg vil og livet mitt kommer bare til å bli fucka.»
Den ene tanken tar den andre, og før du vet ordet av det har du hoppet på et løpsk tanketog, og du begynner å stresse, bekymre deg og blir trist. Det blir rett og slett en negativ tankeloop som hverken er effektiv, løsningsorientert eller bra for helsa.
Bli bevisst på hva du faktisk driver med og hopp av tanketoget når du merker at du holder på med tankelesing, spåing i fremtiden eller katastrofetenking.
2. Bli klar over hvilke forventninger du har til deg selv – og lag deg nye regler
Ofte er vi ikke klare over hvilke urealistiske forventninger og krav vi har til oss selv.
Still deg spørsmål som:
- Hva skal til for at jeg er fornøyd med meg selv i dag?
- Hva skal til for at jeg kan si meg fornøyd med forberedelsene mine til prøven?
- Hva skal til for at jeg kan være fornøyd med treningen min denne uken?
Vær ærlig med deg selv, og sett deg deretter forventninger og mål som du kan oppnå. Vær god mot deg selv.
3. Vit hva du ikke kan gjøre noe med – og gi slipp på det
Vi bruker så mye tid og energi på å bekymre oss over ting vi ikke kan styre, som er utenfor vår kontroll. Vi tror vi kan styre det og har derfor lett for å ta det personlig når det ikke fungerer.
Du kan for eksempel til syvende og sist ikke gjøre noe med reaksjonen til andre:
Sosiale interaksjoner
Du inviterer noen til å gjøre noe sammen, og bekymrer deg for hvordan de vil reagere. Uansett om de sier ja eller nei, kan du ikke kontrollere deres følelser eller oppfatning av invitasjonen.
Tilbakemeldinger
Du presenterer en idé eller et prosjekt for en gruppe, og du er nervøs for hvordan det vil bli mottatt. Uansett hva du har lagt ned av arbeid, kan du ikke styre hva andre vil tenke eller si om det.
Eksamen eller prøver
Du har jobbet hardt for å forberede deg til en eksamen, men er usikker på hvordan du vil prestere. Uansett hvor mye tid og energi du har investert i studiene, kan du ikke kontrollere hvilke spørsmål som faktisk kommer opp eller hvordan sensor vil vurdere svaret ditt. Du må akseptere at resultatet er utenfor din kontroll, uansett hvor godt du har forberedt deg.
Når vi innser at vi ikke kan kontrollere alt, får vi friheten til å fokusere på det vi kan – vår egen respons og hvordan vi velger å håndtere situasjoner. Lær deg derfor å gi slipp på det du ikke kan gjøre noe med.