Har Du Vanskelig For Å Tilgi? – 9 Steg Som Kan Sette Deg Selv Fri
Det å tilgi er ofte lettere sagt enn gjort. Det kan handle om små ting, som en sårende kommentar på sosiale medier eller en krangel med en venn, eller større ting som å bli sviktet av noen du stolte på. For noen kan det også handle om mer alvorlige hendelser, som mobbing eller vanskelige familiekonflikter.
Dr. Fred Luskin er en av de som har forsket mest på tilgivelse. I dette innlegget har jeg derfor tatt utgangspunkt i hans 9 dokumenterte steg for hvordan du kan lære å tilgi og sette deg selv fri fra negative følelser:
1. Vit nøyaktig hvordan du føler om det som skjedde og hva som ikke var greit med situasjonen.
Det første steget handler om å være ærlig med deg selv. Tenk gjennom hva som skjedde, og hvorfor det gjorde vondt. Hva var det med situasjonen som ikke føltes rettferdig eller greit? For eksempel, hvis en venn delte noe privat om deg uten tillatelse, er det viktig å sette ord på akkurat hva som plaget deg ved det.
Å dele dette med noen du stoler på – en god venn, et familiemedlem eller en lærer – kan hjelpe deg å bearbeide følelsene og kanskje få et annet perspektiv. Det kan være godt å snakke med noen som virkelig lytter og forstår deg.
2. Husk at tilgivelse er for DIN skyld og ingen andres.
Tilgivelse handler faktisk om å sette DEG SELV fri. Fri fra bitterheten, maktesløsheten og kynismen som ofte overmanner både tankene og handlingene våre. Når du tilgir, frigjør du deg selv fra de tunge følelsene som ofte påvirker både tankene og hvordan du oppfører deg.
Tenk på det som å slippe en tung sekk du har båret lenge – tilgivelse handler om å lette din egen byrde, ikke om å gi noen andre en fripass.
3. Tilgivelse vil ikke nødvendigvis si forsoning med den som såret deg eller at man tolererer handlingen.
Det er viktig å forstå at tilgivelse ikke betyr at du ignorerer det som skjedde, eller at du skal bli venn med personen som såret deg. Tilgivelse betyr heller ikke at du unnskylder handlingen med tanker som «det var sikkert ikke så ille» eller «jeg fortjente det kanskje.» Det er ikke din oppgave å rettferdiggjøre noens dårlige oppførsel.
Tilgivelse handler om å ta kontroll over egne følelser og gi slipp på den byrden som holder deg fanget i bitterhet og sinne. Det er en måte å frigjøre deg selv på, så du ikke lenger lar den negative opplevelsen styre hvordan du har det.
4. Få riktig perspektiv på det som skjer.
Innse at hovedlidelsen din kommer fra sårede følelser, tanker og fysiske uroer som du strever med nå, IKKE hva som fornærmet eller såret deg for to minutter – eller ti år – siden.
Hensikten med tilgivelse er å frigjøre deg fra de vonde følelsene du har, ikke endre det som har skjedd. Dette hjelper deg å bevege deg videre uten å bli holdt tilbake av fortiden.
5. Når du kjenner at du er opprørt, bruk stressmestringsteknikker for å finne roen.
Når følelsene tar overhånd, kan det være vanskelig å tenke klart. Da er det viktig å roe ned kroppens stressreaksjon. En enkel, men effektiv teknikk er å puste dypt. Prøv dette: pust dypt inn med magen i tre sekunder, hold pusten i fem sekunder, og pust rolig ut i syv sekunder. Gjenta dette minst tre ganger, eller flere ganger hvis du trenger det.
I tillegg kan det hjelpe å gjøre noe som distraherer deg fra de vonde tankene, som å gå en tur, tegne, skrive i dagbok, høre på musikk, se på en morsom film, eller spille et dataspill. Finn noe du liker som får fokuset ditt over på noe positivt og lar deg slappe av!
Test ut pusteøvelsen som selveste Dalai Lama gjør hver dag.
6. Slutt å forvente noe fra andre som de velger å ikke gi deg.
De største skuffelsene i livene våre er ofte resultater av feilplasserte forventninger. Mange skuffelser kommer fra forventninger til hva vennene, familien eller kjæresten burde gjøre for deg. Når de ikke lever opp til disse forventningene, kan det føre til frustrasjon.
I stedet for å forvente for mye av andre, prøv å fokusere på hva du kan gjøre for deg selv. Sett pris på de gode tingene folk faktisk gir deg, og vær tydelig med hva du ønsker. Dette hjelper deg å ha sunnere relasjoner og unngå unødvendige skuffelser.
7. Bruk heller energien din på positive mål du ønsker å nå.
I stedet for å spille den vonde opplevelsen om igjen i hodet, vend fokuset på hva du faktisk ønsker å gjøre. Jeg hørte en gang at «Det beste med fortiden er at den er over». Det er en god påminnelse om å la fortiden ligge og bruke energien din på det som virkelig betyr noe for deg nå! Jeg anbefaler deg også å få med deg historien om de to munkene og kunsten å gi slipp dersom du enda ikke har lest den.
8. Husk at et godt liv er din beste hevn.
I stedet for å fokusere på sårede følelser og gi makten til den som har såret deg, prøv å rette oppmerksomheten mot det som gjør deg glad og gir deg energi. Det handler om å ta tilbake kontrollen over eget liv.
Når du velger å tilgi, gir du deg selv muligheten til å leve mer fritt og positivt. Tenk på hva som gir deg glede—venner, hobbyer eller nye mål. Å leve et godt liv er den beste måten å vise at du ikke lar andre kontrollere deg, og det kan hjelpe deg å finne indre ro.
9. Redefiner og skriv om historien til å handle om det modige valget du har tatt ved å tilgi.
Kanskje tenker du at du ikke kan tilgi noen som ikke fortjener det? Tilgivelse gir ikke andre det de fortjener. Tilgivelse gir deg derimot den eneste sjansen for å få hva DU virkelig fortjener, nemlig mulighet til å gå videre og legge det vonde bak deg.
Tenk på hvordan du kan gjøre denne historien til din egen, der du viser styrke og mot ved å velge å tilgi. Det handler om å ta kontroll over livet ditt og finne fred.
Til slutt: Husk at det er vel så viktig å tilgi deg selv som det er å tilgi andre!
Ofte glemmer vi å gi oss selv den samme nåden vi gir andre. Vi kan være harde mot oss selv for feiltrinn og beslutninger, og det er viktig å huske at ingen er perfekte.
Å tilgi deg selv er en essensiell del av helingsprosessen. Det gir deg muligheten til å lære av erfaringene dine og komme videre uten å bære unødvendig bagasje. Så vær snill mot deg selv, og gi deg selv rom til å vokse og utvikle deg!