Tips til å takle utfordrende samtaler og situasjoner med ungdom
Ungdom føler ofte at de ikke kan stole på hvordan den voksne kommer til å reagere når de får høre det ungdommen har å fortelle. Her har du noen tips til hvordan du som voksen best kan takle utfordrende samtaler og situasjoner.
“Mamma gjør meg bare enda mer stresset dersom jeg prøver å snakke med henne.”
Ungdom
1. Behold roen, ta et dypt pust og få perspektiv
Som voksen kan man bli redd, bekymret og sint og ende opp med å både si og gjøre ting man helst skulle vært foruten. Enten ungdommen åpner opp om at de sliter eller at de har gjort noe som er ulovlig, vil du ha mye igjen for å unngå å reagere med panikk, formaninger og et fossefall av spørsmål.
Følgende spørsmål kan være lure å stille seg selv for å få litt perspektiv og distanse:
- Hva betyr egentlig dette?
- Hva er bra med dette?
- Hva er det viktigste her?
2. Gi ungdommen tid og rom
Det å fortelle om vanskelige og såre ting er ikke lett. Vær obs på at angrep ofte er det ”beste” forsvar. Forsøk å ikke ta det som blir sagt personlig. Gi ungdommen tid. Ikke fullfør setningene deres. Bruk stillheten bevisst.
Ha som hovedfokus å gi dem rom. Når de kommer mer i balanse, er de både mer mottakelige og kommer også med løsningene selv. Som oftest hjelper det å få satt ord på det de føler, få fortalt det og få ”tømt seg”.
3. Still spørsmål i stedet for å komme med påstander og utspill
“Jeg kan ikke tro at du gjorde det!”
Forelder
Vær villig til å se ting fra ungdommens perspektiv før du kommer med en irettesettelse eller trekker forhastede slutninger.
Selv om det umiddelbart ikke kan virke slik, er det viktig å ha i bakhodet at det sjeldent er en negativ intensjon bak handlingen til ungdommen. Vær villig til å høre på den og la ungdommen få forklare seg. Ved å finne den underliggende intensjonen til oppførselen – i stedet for å automatisk kritisere adferden – vil du kunne veilede ungdommen til en mer passende adferd som gir dem det resultatet de ønsker. Ved å stille spørsmål får du dem til å tenke på egen hånd, en evne de vil ha god bruk for resten av livet.
Spørsmål som kan være til hjelp:
- Har du lyst til å fortelle meg hva som egentlig skjedde?
- Hva ønsket du å oppnå med det?
- Hva lærte du?
- Hva vil du gjøre annerledes neste gang?
- Er det noe positivt som kan komme ut av dette?
“Vi må ringe en psykolog for du trenger hjelp!”
Forelder
Hører man en ungdom si ”Jeg er lei av livet” er det viktig å ta dette på alvor. Samtidig er det viktig å ikke umiddelbart slå full katastrofealarm.
Mange er redde for å bekymre eller bry foreldrene og andre voksenpersoner med problemene sine. Når en ungdom beretter om hvordan han eller hun har det, eller forteller om noe som har skjedd, er det lurt å la ungdommen få vite at du er takknemlig for at han eller hun kom til deg med det. Fortell dem at de bare må si ifra dersom det skulle være noe mer.
Vil du ha flere tips?
Flere praktiske tips og verktøy for hvordan nå inn til, inspirere og styrke ungdommen finner du i den gratis e-boken Den Gode Samtalen.
Har du noen spørsmål eller annen tilbakemelding er du hjertelig velkommen til å sende meg en mail eller ta kontakt på Messenger.
Ønsker du en samtalepartner for ungdom eller foreldre, finner du mer info om det her.
Ser frem til å høre fra deg!