Studieteknikker Som Funker: Din Guide Til Motivasjon Og Struktur
Estimert tid det tar å lese denne artikkelen om studieteknikker: 12 min.
Året var 2011. Måneden var november. Snøen lavet ned utenfor, og inni min knøttlille studentbolig sto jeg ansikt til ansikt med en diger, afrikansk savanneelefant. Helt siden elefanten kom inn døren for en uke siden hadde jeg forsøkt å holde avstand så godt jeg kunne. Likevel, jo mer jeg forsøkte å unngå beistet, jo større virket det å bli. Elefanten het René Descartes og var en ti siders semesteroppgave i exphil. Jeg var fullstendig paralysert. Uten noen anelse om hvordan jeg skulle gå frem. Jeg hadde nemlig aldri lært meg kunsten å spise en elefant.
Før vi starter på denne reisen er det viktig at vi …
.. er ærlige med hverandre. Brutalt ærlige. Du er svak. Jeg er svak. Høres muligens litt rart ut når det kommer fra en som tjener sitt levebrød på å motivere mennesker. Er dette en slags forvridd form for reversert psykologi, lurer du kanskje på? Nei. Det er dessverre fakta. Du er svak. Jeg er svak. Men vi er ikke dumme, hverken du eller meg. Sier vi til oss selv at vi bare skal se én liten video på TikTok før vi begynner å jobbe, så vet både du og jeg at sjansen er faretruende stor for at det blir mer enn én slik video.
I denne guiden vil du derfor lære deg hvordan du kan motivere deg selv og få mer struktur, samt hvordan du kan skape et arbeidsmiljø for deg selv som gir deg fokus og produktivitet. Gjennom enkle, men effektive studieteknikker, vil du lære deg å spise elefanten bit for bit, og gjøre selv de mest utfordrende oppgavene mer overkommelige.
Oversikt Over Studieteknikkene
Del 1: Angrip Umiddelbart Med Tålmodighet, Presisjon Og Kløkt
1. Aktiver Deg Selv Med Mini-Oppgaver
2. Bruk OK-Prinsippet
3. Cenk Terskelen For Å Begynne Ved Å Bruke 20 Minuttersteknikken
Del 2: Sett Opp Et Solid Forsvar Mot Potensielle Distraksjoner Og Tidstyver
1. Sett Den Største Trusselen Ut Av Spill
2. Sett Opp Et Smart Selvforsvar
3. Sett Det Ned På Lista – Bokstavelig Talt!
4. Sett På Musikk Eller Lyder Som Gir Deg Superfokus
Del 1: Angrip Umiddelbart Med Tålmodighet, Presisjon Og Kløkt
Jo lengre vi venter med å ta tak i elefanten, jo større virker den.
– Hørt i Kristiansand Dyrepark sommeren 2024.
Har du merket at det vanskeligste ofte er å begynne? Bare du får satt deg ned og kommet ordentlig i gang så går det som regel overraskende bra?
Hemmeligheten ligger i å ta de første skrittene med målrettet handling. Det handler om å bryte oppgaven ned i mindre biter og sette i gang med konkrete handlinger som gir deg momentum.
Her har du ABC-metoden klientene mine og meg selv bruker for å komme inn i produktivitetssonen:
Aktiver Deg Selv Med Mini-Oppgaver
Hemmeligheten med å komme i gang er å starte. Hemmeligheten med å starte er å dele de komplekse, overveldende oppgavene inni i små, overkommelige oppgaver, og så starte med den første.
– Mark Twain
Når jeg skal skrive en lengre tekst, lage en presentasjon, eller et annet større, kreativt prosjekt, tar det ikke lang tid før jeg hører lyden av elefantføtter som marsjerer nådeløst mot inngangsdøren, klare til å fete seg opp de neste ukene inne hos Ungdomscoaching.
Har du en oppgave eller innlevering som du ikke kommer i gang med er sjansen stor for at du er overveldet. Mest sannsynlig har du ikke har delt opp oppgaven i små nok biter.
Hvordan spiser man en elefant? Jo, bit for bit. Problemet er at vi tar for store munnfuller!
Pass derfor på at mini-oppgavene følger OK-prinsippet.
Bruk OK-Prinsippet
OK-prinsippet går ut på å gjøre oppgavene OK: Overkommelige og Konkrete. Dette gjør det lettere å komme i gang, og hver fullførte mini-oppgave gir en følelse av fremgang. Her er noen eksempler på OK-oppgaver som gjør elefanten lettere å håndtere:
Jeg skal åpne dokumentet og skrive tittelen
Noen ganger er det å bare komme i gang som er vanskeligst. Å åpne dokumentet og skrive noe så enkelt som en tittel kan være en fin start.
Jeg skal lage en liste over de viktigste punktene
I stedet for å skrive hele innholdet med en gang, kan det å bare lage en punktliste over hva du ønsker å dekke være et enkelt og effektivt første steg.
Jeg skal samle alle ressursene jeg trenger på ett sted
Dette kan være å finne frem kilder, artikler, notater eller andre nødvendige materialer, uten å forplikte seg til å lese eller bruke dem med en gang.
Jeg skal lese gjennom én artikkel eller kilde
Hvis du trenger research til en oppgave, kan det å lese én artikkel eller kilde virke mindre overveldende enn å sette seg som mål å lese alt på en gang.
Jeg skal lage én PowerPoint-slide
Om du jobber med en presentasjon, kan det å fokusere på å lage bare én slide være et håndterbart steg mot å fullføre hele presentasjonen.
Cenk Terskelen For Å Begynne Ved Å Bruke 20 Minuttersteknikken
Liten ydmyk innrømmelse: Å finne norske ord som begynner med C er som å lete etter en enhjørning – nesten helt umulig! Jeg har derfor tatt en snarvei og har brukt ‘cenk’ i stedet for ‘senk.’
Etter at jeg tok i bruk denne studieteknikken for snart 10 år siden har den revolusjonert hvor mye jeg får gjort og hvor effektiv jeg er. Det er ingenting som får elefanten til å løpe mot utgangen raskere enn når du kombinerer OK-prinsippet med dette her.
Veldig enkelt forklart går studieteknikken ut på å dele opp det du skal gjøre i mindre tidsenheter. I stedet for å bekymre deg over hvor bra du må gjøre det eller hva resultatet blir, så skal du simpelthen bruke de neste 20 minuttene til å jobbe dedikert med én deloppgave. Dette tar vekk mye av det unødvendige presset og perfeksjonismen som ofte lammer oss. Det er som å lure hjernen til å tro at oppgaven er mye mindre enn den egentlig er, noe som fjerner unødvendig press og gjør det enklere å starte.
Når du jobber konsentrert på det som virkelig er viktig i disse korte tidsintervallene, kan du oppnå mye mer enn om du prøver å jobbe ustrukturert i flere timer. Dette er fordi du unngår distraksjoner og slipper å miste fokus, noe som skjer lett når man prøver å «halvveis» jobbe over lengre tid. Det er nesten som å få 2-3 ganger så mye produktivitet ut av dagen!
Her Har Du Oppskriften 📜
5-Minutter Regelen ⏱️
Hvis 20 minutter virker for mye, kan du enkelt dele det opp i mindre tidsenheter, som 10 eller 5 minutter. Det viktigste er å finne en varighet som gjør at du faktisk kommer i gang. Selv en liten innsats på 5 minutter kan ofte være nok til å komme i flytsonen, og når du først er i gang, er det mye enklere å fortsette.
Unngå Å Bruke Alarmen På Mobilen! ⏰
Det er altfor lett å bli distrahert av varsler, meldinger eller sosiale medier når du plukker opp mobilen. I stedet kan du bruke en enkel kjøkkenklokke eller en dedikert timer på PC/mac-en. Dette er min favoritt:
Del 2: Sett Opp Et Solid Forsvar Mot Potensielle Distraksjoner Og Tidstyver
Når vi har sendt elefanten på dør og begynt å ta tak i oppgavene våre, er det viktig å sørge for at den ikke får muligheten til å snike seg inn igjen. Distraksjoner kan komme i mange former: sosiale medier, unødvendige avbrytelser, eller til og med den uimotståelige trangen til å rydde skrivebordet ditt i stedet for å gjøre det viktige arbeidet. For å oppnå maksimal produktivitet må du bygge et solid forsvar som holder disse tidstyvene på avstand. Her har du fire studieteknikker som vil hjelpe deg på vei:
1. Sett Den Største Trusselen Ut Av Spill
TikTok, Instagram, Snapchat, telefonoppringninger (ja, den kan faktisk gjøre det også!), mobilspill, e-post, pushvarsler fra alle bauger og kanter.
Det er bare å bøye seg i støvet for smarttelefonen når det kommer til distraheringsevne. Heldigvis er vi smartere og unngår problemene allerede før de dukker opp ved å ta i bruk ett av de 6 angrepsnivåene nedenfor:
OBS! Dette handler ikke om at foreldre, lærere eller sjefer sier at du må legge bort mobilen. Slike påbud har ofte motsatt effekt. I stedet handler det om at du selv tar eierskap og ansvar, og bevisst velger noe du innerst inne vet er bra for deg.
Nivå 1:
Slå av notifications /push-varsler 🔕
Nivå 2:
Slå av lyden 🤫
Nivå 3:
Legg mobilen med displayet ned så du ikke ser hva som popper opp på skjermen 🙈
Nivå 4:
Sett mobilen i fly-modus, «ikke forstyrr» eller … skru av mobilen 📴
Nivå 5:
Legg mobilen ut av synet og utenfor rekkevidde – det kan være i en sekk, på andre siden av rommet eller i et annet rom 😱
Nivå 6:
Gi mobilen til moren / romkameraten / kjæresten / læreren / bibliotekaren / kollegaen og be ham eller henne om å sverge på å ikke gi den tilbake før du er ferdig, uansett hvor mye du trygler og ber på dine knær 📵
Jeg måtte lenge ty til nivå 6, men nå holder det med nivå 1, 2 og 3. Har jeg derimot en stor elefant på fôr så svelger jeg stoltheten og tyr til nivå 5.
2. Sett Opp Et Smart Selvforsvar
Som jeg sa innledningsvis; du er svak. Jeg er svak. Og vi har alle forskjellige ting vi er svake for. Du kan ikke sette opp et forsvar før du vet hvem eller hva du forsvarer deg mot. Tenk derfor igjennom hvilke distraksjoner og tidstyver du har en tendens til å falle for, og bruk ett eller flere av selvforsvarsgrepene nedenfor:
Steng Tilgang Til Visse nettsider
Jeg skal bare sjekke raskt innom vg.no for å se hovednyhetene. Viktig å holde seg oppdatert. Tar jo uansett maks 2 minutter.
– Sagt av Alexander Mørland Karlsen til Alexander Mørland Karlsen
Spol 30 minutter frem i tid, og jeg sitter og leser en «hovednyhet» med tittelen “Kim Kardashian har gått opp 2,5 kilo” … og lurer på hva som egentlig skjedde.
Etter å ha gått på utallige slike smeller, så bestemte jeg meg til slutt for å sperre denne og andre sider via innstillinger på iPhonen min. Anbefales!
Slett Eller Styr Visse apper
Problemet er ofte ikke appen i seg selv, men at appene er så utrolig gode til å friste oss at vi ikke klarer å styre oss. Derfor er det lurt å ta tilbake styringen. Enten ved å slette den for en avgrenset periode (en slags detox) til det er vi som er sjefen over appen, eller ved å sørge for at det er vi som bruker appen og ikke appen som bruker oss. Her har du et eksempel på det sistnevnte:
YouTube er en fantastisk plattform som kan være et utrolig nyttig verktøy. Problemet er at det er så lett å la seg distrahere av fristende videoer, noe som ofte skjer etter at vi har sett den videoen vi hadde til hensikt å se. For å unngå dette kan du gå inn i innstillingene på YouTube og fjerne foreslåtte videoer og andre distraksjoner. Dette har spart meg for mange, mange timer med prokrastinering og gitt meg mye bedre fokus!
Denne løsningen fungerer både på mobil og desktop:
Blokker Faner Og Feeder
Hvis du har en tendens til å bli fanget i feeder og forville deg inn i nye faner når du jobber på PC/Mac, kan jeg anbefale deg følgende:
Faner
Installer en rå app som heter Momentum. Denne åpnes hver gang du åpner en ny fane og gir deg en påminnelse om hva du skal jobbe med, sammen med et spektakulært naturbilde og et sitat.
Feeder
Er du skikkelig gammel, slik som jeg, og har Facebook som en av dine potensielle tidstyver på PC-en eller Mac-en, anbefaler jeg å installere Facebook News Eradicator. Den erstatter nyhetsfeeden din med et passende sitat. Works like a charm!
3. Sett Det Ned På Lista – Bokstavelig Talt!
Ikke alle distraksjoner er digitale. Mange av dem stammer fra små oppgaver og tanker som sniker seg inn i bevisstheten vår og tar fokus bort fra det som virkelig betyr noe.
Unngåelsesaktiviteter
Har du noen gang tatt deg selv i å gjøre uviktige oppgaver for å unngå det du egentlig vet du bør gjøre? Typiske eksempler inkluderer en plutselig trang til å rydde klesskapet, tømme oppvaskmaskinen for N-te gang, eller andre småting som gir en bisarr følelse av mestring og oppnåelse – selv om de ikke tar deg nærmere målet ditt.
Unngåelsestanker
«Dette er ikke bra nok,» «Jeg burde heller fokusere på noe annet,» eller «Kanskje jeg burde bestille tannlegetime snart.» Disse tankene virker kanskje uskyldige, men de kan raskt stjele oppmerksomheten din og gjøre det vanskeligere å komme i gang. Det er lett å la seg distrahere av dem, fordi de gir en følelse av at du vurderer ting eller er produktiv – selv om du egentlig unngår det viktigste.
Løsningen
Ha et ark eller notatblokk ved siden av deg, hvor du skriver ned alle gjøremålene og tankene som dukker opp. På denne måten kan du berolige hjernen med at du har lagret dem på et trygt sted, slik at du slipper å bruke energi på å huske dem. Dette frigjør fokuset ditt, slik at du kan konsentrere deg om det du faktisk skal gjøre.
4. Sett På Musikk Eller Lyder Som Gir Deg Superfokus
Enten det er ambient musikk, klassiske komposisjoner eller fengende sanger, kan de rette lydene hjelpe deg med å komme i sonen og bort fra distraksjoner.
Her er mine fire favoritter som jeg varierer mellom. Finn ut hva som funker for deg.
#1. Mynoise.net
Dette er en genial side med utallige lyder som er perfekt for å oppnå maks konsentrasjon og som samtidig maskerer ut distraherende lyder fra omgivelsene. Passer bra i bråkete klasserom, kontorfelleskap etc. Siden har utrolig mange valgmuligheter – bare pass på at dét ikke blir en distraksjon i seg selv! Man må donere penger (holder med én dollar 😎) for å få full tilgang. Det finnes også en app, men anbefaler nettsiden.
Min favoritt akkurat nå:
Aircraft Cabin Noise (Tro det eller ei!)
#2. Youtube-Videoer
Anbefaler spesielt disse to:
Lyden av regn på bil om natten (I know, utrolig catchy tittel…)
Lyden av en isbryter i Nordishavet (Mmmm, sexy!)
#3. Hør På Samme Sangen På Repeat (Ja, faktisk!)
Her har du en av de sangene jeg har brukt mest de siste årene: Maria Gadú – Quase Sem Querer
#4. Spotify-Spillelister Med Musikk Laget For Konsentrering Og Fokus
Den beste spillelisten jeg har kommet over: Deep Focus
Test Ut En Av Studieteknikkene
Nå som du har lært kunsten å spise elefanten bit for bit, er det på tide å ta det første steget. Husk at det viktigste er ikke å gjøre alt på én gang, men å starte. Å skape fremgang, uansett hvor liten den er, er en seier. Hver oppgave du bryter ned, og hver distraksjon du blokkerer ut, bringer deg nærmere målet. Vit at jo mer du bruker disse studieteknikkene, jo mer effektive blir de!
Så neste gang du står overfor en oppgave som virker enorm, ikke la elefanten skremme deg. Ta et lite bit av gangen, og før du vet ordet av det, er den borte. Nå er det din tur – gå i gang, og ta det første jafset!
Er du mellom 16 og 35 år og ønsker mer struktur og motivasjon, sjekk ut om en 1-til-1 coachingtime kan være noe for deg.
Jeg anbefaler også denne 10-siders guiden for å bli bedre til å gjennomføre og ta action.