Kommunikasjon For Pappaer: Slik Bygger Du Bro Til Bedre Samtaler
La oss si at en ungdom forteller deg at hun føler seg utenfor sosialt, er stresset på grunn av alt skolearbeidet eller er redd for å presentere foran klassen. Hvordan responderer du på det? Her har du noen tips som vil hjelpe deg på veien:
1. Ta ungdommen og problemene deres på alvor
Selv om det ikke virker som et problem for deg, så kan det være det for dem. Ta dem på alvor og lytt til hva det er de egentlig vil fortelle deg. Aldri bruk ironi, le av eller latterliggjør en ungdoms usikkerhet og sårbarhet.
A. Gi dem forståelse for problemene deres
Det å gi ungdommen forståelse handler i første omgang mer om å vise at du forstår at det er et problem for dem, enn at du forstår nøyaktig hvordan de har det.
OBS! Vær forsiktig med å si: “Jeg vet akkurat hvordan du har det”.
Si heller: “Det ville vært feil av meg å si at jeg vet akkurat hvordan du har det, for det gjør jeg ikke, det er det bare du som vet.”
B. Bruk deres egne ord tilbake til dem
Dersom ungdommen sier: ”Jeg føler det har vært vanskelig på skolen i det siste”, er det lett å komme med antagelser og forhastede slutninger i tråd med din egen modell av verden: ”Så du er ikke fornøyd med karakterene dine?”
Av og til stemmer det. Som regel stemmer det derimot ikke og du ender opp med at ungdommen føler at du ikke forstår dem.
Vær heller tålmodig og gjenta det de sier med genuin interesse: “Så du føler at det har vært vanskelig på skolen den siste tiden?” Dette vil få dem til å utbrodere og fortelle hva som egentlig er problemet.
C. Bekreft følelsene deres og det de sier
Tenk deg at vi har en ungdom som sier: ”Jeg føler at jeg har så utrolig mye skolearbeid nå for tiden og vil ikke skuffe meg selv eller de rundt meg”.
Klassiske responser ungdom hører her er: ”Det er bare et år til og så er du ferdig med videregående” , ”Du er sterk så du klarer det garantert” og ”Du er ikke alene om det, alle andre har like mye lekser.”
Selv om alle disse utsagnene er aldri så velmenende, anbefaler jeg deg heller å bekrefte følelsene deres og si noe slik som: ”Det høres skikkelig tøft ut. Det virker som du har veldig mye press på deg.”
“Jeg trenger ikke råd eller leksjoner, jeg vil bare at han skal lytte til det jeg har å si.”
Ungdom
2. Ikke kom med råd med én gang
Vi mannfolk har ofte ekstra lett for å umiddelbart komme med råd og løsninger. Neste gang du tar deg selv i å ville komme med råd og løsninger, bit deg selv i tunga og lytt i stedet til det ungdommen har på hjertet. Du skal ikke se bort ifra at de selv kommer med løsningen mens de holder på!
Les også 10 feil vi ofte gjør i samtaler uten å være klar over det.
3. Kom frem til løsninger sammen med ungdommen
Råd og mulige løsninger er bra – så lenge de kommer på riktig tidspunkt og på riktig måte. Her har du noen tips til hvordan du kan hjelpe ungdommen når de spør om råd eller er modne for innspill:
A. Still spørsmålet tilbake til ungdommen
“Du har sikkert tenkt litt gjennom det, så hvilke tanker har du gjort deg?”
“Hvis en venn hadde vært i samme situasjon, hva ville du sagt til dem?”
B. Bruk historier og metaforer for å indirekte få frem poeng
“Vet du, det minner meg om en historie jeg hørte ..”.
En historie som jeg har fått tilbakemeldinger på at mange foresatte og lærere har brukt med stor suksess, er historien om munken og businessmannen. Denne handler om hvordan man håndterer vanskelige personer uten å bli fornærmet og ta det de sier personlig. Historien kan du lese her:
Historien om munken og businessmannen.
C. Tilby å komme med forslag
Foreslå ideer til løsninger etter at du først har lyttet til hva ungdommen har å si. Spill deretter ballen tilbake til dem igjen:
“Jeg har noen forslag til løsninger dersom du er interessert i å høre?
– Forslag 1 –
– Forslag 2 –
– Forslag 3 –
Hva tenker du?”
Vil du ha flere tips?
Flere praktiske tips og verktøy for hvordan nå inn til, inspirere og styrke ungdommen finner du i den gratis e-boken Den Gode Samtalen.
Har du noen spørsmål eller annen tilbakemelding er du hjertelig velkommen til å sende meg en mail eller ta kontakt på Messenger.
Er du nysgjerrig på coaching for ungdom eller foreldre, finner du mer info om det her.
Ser frem til å høre fra deg!