Hvordan Få Inn Vaner: 7 Smarte Strategier Med Eksempler
Sliter du med å holde deg til gode vaner? Du er ikke alene! Mange ungdommer og unge voksne står overfor utfordringer når det gjelder å gjøre endringer i hverdagen. Enten det er å komme seg ut av sengen tidligere, kutte ned på skjermtiden, eller ta mer initiativ sosialt, kan det føles som en overveldende oppgave.
Men frykt ikke! Det finnes enkle og effektive strategier som kan hjelpe deg med å bygge sunne vaner og bli kvitt de uvanene som holder deg tilbake. I denne artikkelen deler jeg syv smarte tips som ikke bare gjør prosessen lettere, men også mer motiverende. Gjør deg klar til å ta kontroll over hverdagen din og skape en bedre versjon av deg selv!
Gjør det som er rett, ikke det som er lett, og du får et liv som er fett.
– Alexander Mørland Karlsen
1. Skill mellom drømmevaner og startvaner
Mange mislykkes i å etablere nye vaner fordi de setter seg for høye mål fra starten av. Begynn med små, realistiske endringer. Når du ikke klarer å få inn en vane er det ofte fordi du har gått for hardt ut.
I stedet for å lage en perfekt plan du ikke følger, lag en oppnåelig plan du faktisk klarer å følge. To hovedingredienser for en god start-plan som spiser prokrastinering til frokost: megakonkret og superoverkommelig.
Vane: Starte på treningssenter
🌟 Drømmer du om å trene 75 min på treningssenteret 6 ganger i uken og gjøre de kuleste øvelsene?
🌱 Start med 2 økter på 30 min hvor du gjør de øvelsene du føler deg mest komfortabel med.
Vane: Ta daglige push ups
🌟 Drømmer du om å ta 100 push ups hver eneste dag?
🌱 Start med å ta 3 sett med 5 push ups hver dag.
Vi har en så lett for å sette oss selv opp for å feile ved å legge lista for høyt. I stedet bør du fokusere på å naile overkommelige startvaner. Når du gjør det, bygger du et solid fundament av selvtillit og motivasjon som vil hjelpe deg med å nå drømmevanene dine over tid.
2. Gjør det lett å gjøre det som er rett
Fem frosker sitter på en tømmerstokk.
Fire bestemmer seg for å hoppe av.
Hvor mange sitter igjen på tømmerstokken?
Én frosk, sier du?
Nope, alle fem.
Fire av froskene bestemte seg for å hoppe av.
Men de gjorde ikke noe med det.
For å hjelpe deg til å faktisk GJØRE, og ikke bare bestemme deg for det, er det viktig å på forhånd aktivt legge til rette for at du klarer å gjennomføre i øyeblikket.
Vane: Trene om morgenen
🏋️ Ønsker du å få inn trening om morgenen?
👕 Legg frem treningsklærne kvelden før. Eller ta det et steg videre som jeg av og til gjør: sov i treningsklærne!
Jo flere valg du kan ta på forhånd når du tenker klart, jo mer hjelper du selvdisiplinen din når du virkelig trenger det 💪
Vane: Les mer bøker
📚 Ønsker du å lese mer hver dag?
📖 Ha en bok liggende (åpen) på senga, på kjøkkenbordet, eller der du pleier å slappe av. Jo lettere du gjør det for deg selv å plukke opp boken, desto mer sannsynlig er det at du får det gjort!
3. Gjør det lite fett å gjøre det som er lett
Kjenn deg selv og vær et steg foran deg selv. Legg bevisst inn små hindringer for det du automatisk gjør, slik at du hjelper deg selv til å velge det som er riktig og best for deg.
Vane: Jobbe fokusert med skole og studier
📱 Vet du at du lett bli distrahert av mobilen når du trenger å fokusere?
📵 Legg telefonen på et annet rom eller sette den på flymodus slik at det krever en ekstra innsats å bruke den.
Dette er definisjonen av smart selvdisiplin – du er ett steg foran deg selv.
Vane: Stå opp om morgenen
😴 Vet du at du har en tendens til å slumre når du skal stå opp om morgenen?
🚶♂️ Legg mobilen bort fra senga og i den andre enden av rommet kvelden før, slik at du må opp av sengen for å slå den av.
Vanen du da skal ha fokus på er simpelthen vanen med å legge bort mobilen! Dette gjør nemlig det lettere for deg om morgenen (når du ikke har mye selvdisiplin) å gjøre det som er rett (stå opp).
Her har du skreddersydde tips til hver av disse vanene:
4. Forplikt deg til en ny vane i en avgrenset tid
Én av de største grunnene til at folk ikke klarer å etablere en ny vane (eller stoppe en uvane) er at de tenker at de må gjøre det for resten av livet. Men dette er noe man ikke kan kontrollere her og nå, uansett hvor mye man ønsker det.
Det er fint å drømme om at endringene skal vare for alltid, og ha intensjonen om det. Men når det kommer til forpliktelse og gjennomføring, anbefaler jeg å fokusere på kortsiktige mål, som å forplikte seg i 14 dager. Dette gjør det mye lettere å opprettholde motivasjonen og gir en mer håndterbar tilnærming.
Gi deg selv et løfte du faktisk klarer å holde!
Vane: Slutte å snuse
❌ Jeg skal aldri snuse igjen
✅ Jeg skal ikke snuse de neste 14 dagene
Dette betyr ikke at du skal begynne å snuse igjen etter de 14 dagene. Det høyner simpelthen sjansene drastisk for at du faktisk klarer å komme i gang med det, samt at du etter 14 dagene kan ta en kvalifisert beslutning.
Vane: Innføre et nytt kosthold
❌ Jeg skal bli vegetarianer for alltid
✅ Jeg skal spise plantebasert de neste 14 dagene
Å endre kostholdet kan føles som en stor forpliktelse. Ved å forplikte deg til å prøve et nytt kosthold i en begrenset periode, kan du teste ut endringer uten å føle deg overveldet.
Husk at det viktigste er å komme i gang!
5. Bruk positivt press til å få inn vaner
Jeg er ikke fan av negativt, eksternt og overveldende press. Positivt press, derimot, er jeg megafan av. Positiv press er press du selv legger på deg selv til å gjennomføre en overkommelig handling du faktisk ønsker å gjøre.
Vane: Studering på biblioteket
🤝 Spør en venn om han vil bli med å studere på biblioteket i morgen. Ved å forplikte deg til å møte noen andre, blir det lettere å holde seg til planen. Vi kan lett skuffe oss selv, men vi skuffer ikke andre. Utnytt det når du skal bygge vaner!
Vane: Morgentrening på treningssenteret
🎲 Gjør det gøy og motiverende ved å inngå et veddemål med en venn for de neste 14 dagene. Avtal hvilke dager dere skal trene, og bli enige om at den som dropper en økt må vippse 50 kroner til den andre. På den måten får dere en ekstra grunn til å møte opp – og litt konkurranse kan gjøre det enda mer motiverende!
6. Lur deg selv riktig
Vi er alle lettlurte, meg selv inkludert. Hvor mange ganger har vi ikke fortalt oss selv noe lignende:
❌ “Jeg skal bare se én tik tok, så begynner jeg å jobbe.”
❌ “Jeg skal bare ha fem min til i senga, så står jeg opp og jogger.”
❌ “Jeg skal bare se én episode til, så skal jeg begynne å støvsuge.”
Du er lettere å lure enn du tror. Utnytt det og lur deg selv til å komme i gang med vanen. Gå fra å være lettlurt til å bli rettlurt:
✅ “Jeg skal bare gjøre én liten oppgave, så tar jeg en pause.”
✅ “Jeg skal bare ta på meg treningsklærne, og så kan jeg legge meg igjen med én gang etterpå.”
✅ “Jeg skal bare sette frem støvsugeren og sette i stikkontakten, så kan jeg se en episode til.”
7. Motivasjon og planer svikter – forbered deg på det
Alle har en plan – til de får seg en på trynet.
– Bokselegenden Mike Tyson
Motivasjon kan gi deg en super start, men den er upålitelig. Den er som en dårlig venn – den føles bra når den er der, men du kan ikke stole på den, for den kommer og går. Hvis vi baserer oss kun på motivasjon, risikerer vi å aldri oppnå det vi virkelig vil.
Selv med den beste planen må vi huske at en plan bare er et utgangspunkt. Vær forberedt på å justere planen underveis, for utfordringer vil dukke opp. Du vil ha dager hvor det siste du ønsker er å følge planen din. Det er derfor lurt å følge disse to prinsippene:
✔️ Det er helt greit å snuble av og til – bare sørg for at det ikke skjer to ganger på rad.
Tenk deg at du går nedover en gågate, og plutselig legger du merke til at smekken din er åpen. Du har to valg: Enten kan du gi opp fullstendig og ta av deg både buksa og resten av klærne (du har jo tross alt feila), eller du kan simpelthen dra opp smekken og gå videre. Valget er ditt. Dette gjelder også for vaner.
🔄 Når du merker at du ting sklir ut, tilpass planen din.
Ikke ta “feiling” for å være hverken noe personlig eller permanent. Når det gjelder vaner er det faktisk den beste tilbakemeldingen du kan få – et tegn på at du nok må gjøre planen enklere å følge. Husk at ingenting styrker vanemuskelen mer enn når reiser deg dagen etter at du har “feilet”.
Nøkkelen til å bygge en varig vane er å bli flink til å starte på nytt, justere planen, og fortsette fremover.
Vær tålmodig, men start snarest
Ved å ta i bruk én eller flere av disse syv strategiene vil du lettere kunne bygge gode vaner og bryte uvaner. Husk at små steg fører til store resultater, så vær tålmodig med deg selv og prosessen, og vær åpen for å justere tilnærmingen din etter hvert som du går fremover!
Er du mellom 16 og 35 år og ønsker å bli rå på å motivere deg selv og nå målene dine, sjekk ut om coaching kan være noe for deg!