Hvordan få gode samtaler med ungdommen
Å finne tid til samtaler kan være utfordrende i en travel hverdag, både for foreldre, lærere og andre som jobber med ungdom. Her har du derfor tre tips som hjelper deg å tilrettelegge for gode samtaler.
1. Prioriter å sette av tid
Mange ungdommer føler at voksne ikke har tid til dem, så gjør det til en prioritering å sette av god tid til gode samtaler. Slike samtaler har potensialet til å være både livsendrende og livsviktige.
God tid er mer enn antall minutter. Vis ungdommen at du har tid til dem. La dem føle det. Få dem til å føle seg spesielle og at det ikke er noen andre i verden som er viktigere enn dem. Legg vekk mobilen og andre potensielle distraksjoner og gi ungdommen din udelte oppmerksomhet.
2. Ha riktig fokus
En god samtale er ikke et (dårlig) skjult forhør hvor målet er å lirke mest mulig ut av ungdommen. Legg egeninteresser til side og la hovedfokuset være på ungdommen. Still spørsmål av genuin interesse, ikke av interesse for å få noe ut av dem.
Ikke forvent at ungdommen skal si alt til deg og vær også forsiktig med å forvente at hver samtale skal være fantastisk. Senk skuldrene, la det være naturlig og vit at som oftest er det viktigste å bare være der for ungdommen.
3. God timing er alpha og omega
God timing er viktig for at ungdommen skal være mottakelig og villig til åpne opp, og det er minst like viktig for at du som voksen skal klare å ha den nødvendige tålmodigheten, roen og tilstedeværelsen.
Ting som kan være verdt å ta hensyn til:
1. Ungdommen
har hatt en dårlig dag, har lavt blodsukker eller er superstresset for morgendagens prøve.
2. Du som voksen
har hatt en dårlig dag, fått særdeles lite søvn de siste nettene eller er superstresset på grunn av en jobbdeadline.
Bli klar over hvilke settinger og tidspunkter som fungerer best. Dersom du har hatt gode samtaler med ungdommen før, spør deg selv ”Når og hvor har vi hatt de gode samtalene tidligere?”
Forslag til konkrete settinger:
1. I bilen
Jeg kjenner mange foresatte som har de beste samtalene med spesielt sønnene sine i bilen. Det er noe med det å ikke trenge å ha øyekontakt, i tillegg til at fraværet av søsken og andre distraksjoner gjør det lettere å gi full oppmerksomhet. Husk noen prosent oppmerksomhet på veien også!
2. På tur
Jobber du med ungdom, gå av og til en tur i stedet for å ta samtalen i klasserommet eller på kontoret. Er du foresatt, ta en tur sammen i båten, til hytta eller simpelthen ta dere en joggetur i skogen sammen. Kombinasjonen av natur og bevegelse gir gode rammer for gode samtaler.
3. Semi-distraherende aktiviteter
Lag mat sammen. Spill et spill. Ta ungdommen med ut til lunsj uten noen agenda.
Ofte handler det mer om å legge til rette for at gode samtaler skjer naturlig enn at man påtvinger dem.
Vil du ha flere tips?
Flere praktiske tips og verktøy for hvordan nå inn til, inspirere og styrke ungdommen finner du i den gratis e-boken Den Gode Samtalen.
Har du noen spørsmål eller annen tilbakemelding er du hjertelig velkommen til å sende meg en mail eller ta kontakt på Messenger.
Ønsker du en samtalepartner for ungdom eller foreldre, finner du mer info om det her.
Ser frem til å høre fra deg!